Τι δυνατότητες σου παρέχει το erasmus placement για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία ως φοιτητής;

Όντας προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών με το αντικείμενο των σπουδών τους, αλλά και όχι μόνο. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για αυτόν τον σκοπό, οι οποίες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός φοιτητή. Στο τμήμα των Βιοϊατρικών επιστημών (πρώην Ιατρικών Εργαστηρίων), εκτός από τον εθελοντισμό – ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός- για να μπορέσει κάποιος να καλλιεργήσει την προσωπικότητα του και να αναπτύξει διάφορες ικανότητες που θα του χρησιμεύσουν στην πορεία του ως επαγγελματία, θα ήταν ιδανικό να σκεφτεί και την Πρακτική Εράσμους ή Erasmus Placement. Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα και πώς μπορούμε να κάνουμε αίτηση; 

  • Αρχικά, το Erasmus Placement είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ένωσης, για την Πρακτική Άσκηση προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών φοιτητών από όλη την Ευρώπη και όχι μονο, ενώ παράλληλα παρέχεται μερική χρηματοδότηση και μαθήματα γλώσσας.
  • Μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάστημα τουλάχιστον από 2 έως 12 μήνες.
  • Ο φοιτητής των Βιοϊατρικών Επιστημών, μπορεί να δουλέψει σε μία εταιρία, ένα πανεπιστήμιο, ένα ερευνητικό κέντρο, ένα νοσοκομείο ή σε έναν άλλο οργανισμό στο εξωτερικό και να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία.
  • Η Πρακτική Άσκηση μέσω Erasmus Placement  αναγνωρίζεται ως μέρος των σπουδών του φοιτητή. Ο φοιτητής πριν αναχωρήσει για τον φορέα υποδοχής, υπογράφει μία συμφωνία (Training Agreement) με τον υποψήφιο εργοδότη του, η  οποία αποτελεί επίσημο έγγραφο.
  • Το Erasmus Placement δεν ταυτίζεται με το Erasmus της εξάμηνης ή ετήσιας φοίτησης σε πανεπιστήμια του Εξωτερικου. Είναι δύο διαφορετικά προγράμματα, που μπορούν να γίνουν μόνο σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό όμως, δεν περιορίζει το φοιτητή να πραγματοποιήσει και τα δυο, κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος

  1. Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο Erasmus του ΔΙΠΑΕ, για να ενημερωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.
  2. Αν στο γραφείο Erasmus έχουν υπόψη τους πιθανούς φορείς υποδοχής, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ψάξει με τη βοήθειά τους για κάποιον φορέα σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών του.
  3. Έτσι, όταν καταλήξει σε κάποια νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα, εταιρίες ή οργανισμούς που τον ενδιαφέρουν, μπορεί να ξεκινήσει την επικοινωνία μαζί τους, ώστε να διαπιστώσει αν ενδιαφέρονται να τον δεχτούν ως ασκούμενο Erasmus.
  4. Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια, μπορεί να κάνει την αίτηση του στον υπεύθυνο Erasmus του τμήματός, ενώ είναι πιθανόν να πρέπει να καταθέσει και άλλα δικαιολογητικά (π.χ. αναλυτική βαθμολογία, βιογραφικό, ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών). Ο υπεύθυνος θα συμβουλεύσει και θα βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο στην απόφασή του, αλλά και θα διαπιστώσει κατά πόσον έχει τα προσόντα για να κάνει πρακτική Erasmus (με βάση την ακαδημαϊκή του επίδοση, τις γλωσσικές του ικανότητες, κλπ).
  5. Με την έγκριση του υπεύθυνου καθηγητή κι εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει γίνει δεκτός από το φορέα υποδοχής, μπορεί να υπογραφεί πλέον επίσημα το συμβόλαιό του, δηλαδή η τριμερής συμφωνία Erasmus Training Agreement. Τα σχετικά έγγραφα θα τα πάρει από το γραφείο Erasmus.
  6. Στο τελικό στάδιο, μόλις εγκριθεί και η υποτροφία του ενδιαφερόμενου φοιτητή, είναι και επίσημα έτοιμος να συμμετέχει στο Erasmus Placement. Μετά πρέπει να τακτοποιηθούν ζητήματα όπως, η διαμονή, τα εισιτήρια κλπ. 

Είναι σημαντικό να ειπωθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία πλούσια εμπειρία όσον αφορά τις γνώσεις και τις ικανότητες τις οποίες μπορεί να αποκτήσει ένας φοιτητής, αλλά παράλληλα και τις δυσκολίες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει, οι οποίες είναι πάντα στο πρόγραμμα και θα του προσδώσουν την ικανότητα να μπει στη διαδικασία να τις διαχειρίζεται. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s