Τι ακριβώς είναι οι προπτυχιακές σπουδές στις Βιοϊατρικές Επιστήμες;

Οι σπουδές στις Βιοϊατρικές επιστήμες αφορούν την προετοιμασία των φοιτητών στην εργαστηριακή εργασία σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο. Ανάλογα με το πτυχίο, το πρόγραμμα σπουδών, την χώρα και την διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων τα προγράμματα των τμημάτων Βιοϊατρικών επιστημών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  • Στα προγράμματα σπουδών με κατεύθυνση τα κλινικά εργαστήρια
  • Στα προγράμματα σπουδών με κατεύθυνση την έρευνα ή την βιομηχανία

Eίναι σημαντικό να τονίσουμε πως ο διαφορετικός προσανατολισμός αυτού του είδους των τμημάτων δεν αποκλείει την απασχόληση των πτυχιούχων στο πλήρες σύνολο των εργαστηριακών επαγγελμάτων, είτε σε εργαστηριακό είτε σε ερευνητικό επίπεδο. Όπως θα δείτε, παρακάτω, από σχετικά παραδείγματα προγραμμάτων σπουδών, υπάρχει μεγάλη επικάλυψη στα μαθήματα των τμημάτων των προαναφερόμεων κατευθύνσεων.

Στο εξωτερικό το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων καθορίζεται από ανεξάρτητους επαγγελματικούς φορείς που πιστοποιούν τις γνώσεις που έχει κάποιος ώστε να εξασκήσει ένα επάγγελμα. Στην λογική αυτή, δεν υπάρχούν αποκλεισμοί μεταξύ πτυχιούχων αλλά αντιθέτως οι δυνατότητες επαγγελματικής απασχολήσης μπορούν να διευρυνθούν με την παρακολούθηση μερικών επιπλέον μαθημάτων ή την διενέργεια επιπλέον, σχετικής πρακτικής άσκησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος των Βιοϊατρικών Επιστημών αφορά τον εργαστηριακό χώρο, αυτόν που διενεργενούνται κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις και ερευνητικά εργαστηριακά πρωτόκολλα. Οι Βιοϊατρικές επιστήμες, που έχουν αντικείμενο τις κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις, αποτελούν μετεξέλιξη του κλάδου των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων όπως μπορεί να διασπιστώσει κάποιος σε διεθνείς οργανισμούς όπως οι International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS), European Association for Professions in Biomedical Science και Institute of Biomedical Science (IBMS) Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτά και στην σειρά των επεισοδίων του podcast μας, ώστε να διευκρινήσουμε ενδεχόμενες παρανοήσεις ή παραλήψεις.

Όσο αφορά την Ελληνική πραγματικότητα, με μια αναζήτηση στο google εντοπίζουμε διάφορα προπτυχιακά προγράμματα Βιοϊατρικών Επιστημών. Αν παρατηρήσετε προσεχτικά τα συγκεκριμένα τμήματα (η λίστα πιο κάτω), θα δείτε πως κάποια είναι εναρμοσμένα με το Institute of Biomedical Science (IBMS) και άρα έχουν επίκεντρο τις κλινικές εξετάσεις, ενώ άλλα έχουν επίκεντρο την έρευνα. Εδώ θέλουμε να ξανατονίσουμε πως οι απόφοιτοι όλων των παρακάτω τμημάτων μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κλινικές και νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες, βιοτεχνολογικές εταιρείες, δημόσιους φορείς και κοινωφελή ιδρύματα. Σε χώρες με πιο αναπτυγμένα συστήματα πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων οι σπουδές δεν αποτελούν τροχοπέδη, με αποκλεισμούς πτυχιούχων αλλά προσφέρουν ευκαιρίες για σύνθεση. Προφανώς, πάντα στα πλαίσια του λογικού και του συναφούς.

Παρακάτω, βρείτε τα προγράμματα σπουδών των προπτυχιακών τμημάτων με τον τίτλο Βιοϊατρικές Επιστήμες στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως ο τίτλος αφορά τον εργαστηριακό χώρο και όχι τα επαγγέλματα υγείας εν γένει. Οι Βιοϊατρικές Επιστήμες αποτελούν αυτούσιο κλάδο. Οι όποιες κατευθύνσεις τους αφορούν τομέα κλινικών εργαστηρίων και έρευνας.

Για να έχετε μια εικόνα των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, μελετήστε τους παρακάτω συνδέσμους.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τα δύο παρακάτω playlist από το youtube.

One thought on “Τι ακριβώς είναι οι προπτυχιακές σπουδές στις Βιοϊατρικές Επιστήμες;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s