Summer & Winter schools: Οδηγίες για προπτυχιακούς φοιτητές

Πολλά πανεπιστήμια δεν κλείνουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού και του χειμώνα. Στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών επιλέγει τη συμμετοχή του σε προγράμματα που διοργανώνονται από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, μιας και τους δίνεται η δυνατότητα να βιώσουν και να εξερευνήσουν κάτι διαφορετικό, σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα θερινά ή χειμερινά σχολεία (summer/winter schools) συνήθως προσφέρουν μαθήματα και δραστηριότητες που διαρκούν μία έως οκτώ εβδομάδες. Οι φοιτητές που επιλέγονται να συμμετάσχουν σε αυτά το εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλαμβάνουν ένα αντικείμενο μελέτης, που είναι συνήθως σχετικό με το αντικείμενο σπουδών τους, και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία σειρά από δράσεις με κύριο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης και την τόνωση της πολυπολιτισμικής τους συνείδησης. Επιπροσθέτως, η συμμετοχή στα summer και winter schools έχει την δυναμική να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, των προφορικών και γραπτών γλωσσικών δεξιοτήτων, της δημιουργικότητας, καθώς και στην πρώτη γνωριμία με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εμπειρία και ένα χρήσιμο εφόδιο για την μετέπειτα πορεία της ζωής ενός φοιτητή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε κάποια συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα φοιτητών, π.χ. κάποια είναι για προπτυχιακούς φοιτητές, άλλα για μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς κ.α. Για τους προπτυχιακούς φοιτητές το προτιμότερο χρονικό διάστημα για μία τέτοια συμμετοχή είναι το καλοκαίρι μεταξύ 3ου και 4ο έτους της φοίτησης, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει παρακολουθήσει και να έχει περάσει τα περισσότερα μαθήματα της σχολής, και επομένως να έχει ένα βασικό υπόβαθρο γνώσεων.

Επιπλέον, κάποια summer/winter schools είναι επί πληρωμή, δηλαδή με δίδακτρα ,ενώ σε άλλα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών. Να σημειώσουμε πως στα τελευταία υπάρχει περιορισμένος αριθμός υποτροφιών, και συνήθως μπορεί να χορηγούνται σε 15-20 άτομα.

Τα summer και winter schools μπορεί να διαφέρουν στη δομή και στις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, δηλαδή κάποια μπορεί να περιλαμβάνουν διαλέξεις/μαθήματα/ομιλίες, κάποια άλλα να είναι πιο διαδραστικά περιλαμβάνοντας αρκετά workshops και trainings, ενώ σε άλλα, εκτός από τις κοινές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες να κληθούν να ολοκληρώσουν ένα ατομικό ή ομαδικό project.

Ποιά είναι συνήθως η πιο κοινή γραμμή της διαδικασίας της αίτησης για προπτυχιακούς φοιτητές;

Οι σπουδαστές που ενδιαφέρονται για summer/winter schools υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στον αντίστοιχο φορέα μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά/έγγραφα. Για το κάθε θερινό ή χειμερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπάρχει διαφορετική διαδικασία αίτησης. Σαφώς, στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των προγραμμάτων αυτών περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα και τα έγγραφα που ζητούνται. Η περίοδος αιτήσεων είναι συνήθως 5-6 μήνες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα και διαρκεί 1-2 μήνες (π.χ. Ιανουάριο-Φεβρουάριο για summer schools). Τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 1-2 μήνες, όπου η οργανωτική επιτροπή του summer/winter school έρχεται σε επαφή με τους αιτούντες φοιτητές για να τους ενημερώσει αν έχουν επιλεχθεί ή απορριφθεί οι αιτήσεις τους.

Τα πιο συνήθη δικαιολογητικά/έγγραφα που χρειάζονται για την υποβολή της αίτησης είναι:

  • Συμπλήρωση μιας online φόρμας (στοιχεία φοιτητή) στην ιστοσελίδα του φορέα που προσφέρει την ευκαιρία για το αντίστοιχο summer/winter school.
  • Βεβαίωση σπουδών όπου φαίνεται ότι είναι ενεργός ο φοιτητής και σε ποιο εξάμηνο είναι εγγεγραμμένος.
  • Αναλυτική βαθμολογία (που τις περισσότερες φορές απαιτείται ειδικά σε εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν υποτροφίες).
  • Συνήθως δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές της σχολής που φοιτά ο σπουδαστής.
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Motivational letter
  • Φωτοτυπία της ταυτότητας/διαβατηρίου
  • Ευρωπαϊκή κάρτα υγείας ή και άλλου είδους ασφάλεια ανάλογα με το summer/winter school και τη χώρα στην οποία πραγματοποιείται

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι όσον αφορά στα επίσημα έγγραφα που λαμβάνονται από το πανεπιστήμιο φοίτησης, είθισται να επισυνάπτονται τόσο τα πρωτότυπα όσο και η επίσημη μετάφρασή τους στα αγγλικά. Για την ακριβή διαδικασία της αίτησης, όπως προαναφέρθηκε οι λεπτομερείς οδηγίες βρίσκονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των προγραμμάτων.

Παρακάτω θα βρείτε μηχανές αναζήτησης για να εντοπίσετε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές που ανήκουν στο κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών:

Αν έφτασες μέχρι εδώ μην ξεχάσεις να δεις το 6ο podcast που ήταν αφιερωμένο στα summer & winter schools, και φυσικά να δεις και τα Q&As των εκπομπών μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s